Typ gry: steam
Gram na: ZM Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 28 Wrz 2011 Posty: 487 Skąd: białystok
Wysłany: 2012-02-21, 21:06 Karta dźwiękowa i słuchawki
Witam. Kupuję nowy sprzęt i chciałbym zapytać o kartę dźwiękową. Poszperałem trochę i poczytałem o creativie to opinie są takie że firma zdziera kasę jak się da plus do tego są straszne problemy ze sterownikami. Dlatego zacząłem rozglądać się za konkurencją i mam zamiar zakupić Asus Xonar DX - czytałem że do gier DX jest najlepszą wersja i tu pytanie do was czy ktoś używa tej karty i może to potwierdzić lub ewentualnie polecić jakąś inną i jakieś słuchawki nadające się do tej karty. Słyszałem,że słuchawki i karta dźwiękowa mogą być ze sobą niekompatybilne i psuć cały efekt. Dodam,że zintegrowana karta dźwiękowa w moim sprzęcie to będzie Realtek ALC892. Czy warto w ogóle w tym przypadku zamieniać ją na cokolwiek i czy różnica faktycznie będzie odczuwalna?
_________________ I'm greedy as hell , so I take care of my own life.
Gram na: 4FUN Pomógł: 80 razy Wiek: 52 Dołączył: 04 Wrz 2010 Posty: 2089 Skąd: Rybnik
Wysłany: 2012-02-21, 21:31
Podaj mi sumę jaką masz do przeznaczenia na kartę i słuchawki oraz jakiego typu mają one być (bez mikrofonu czy z oraz czy mają być zamknięte czy otwarte bądź półotwarte).
Zamknięte słuchawki-izolacja bardzo duża od otoczenia, z zewnątrz mało co usłyszą inni.
Półotwarte-trochę słabsza izolacja, inni usłyszą z zewnątrz, więcej powietrza dla ucha czyli mniej się grzeje.
Otwarte-takie mikro głośniki na uszach, ale z zewnątrz ludzie usłyszą znacznie mniej :) Dźwięk idzie zarówno do ucha jak i do osób w okolicy ale lekko przytłumiony.
Co do tego, że karta dźwiękowa z Creativa to zdzieranie kasy to prawda ;) Już od długiego czasu robią oni karty za małą kasę, a sprzedają za bezcen.
Teraz kwestia tego, że kartę można kupić zewnętrzną i cieszyć się życiem (często dobre rozwiązanie).
Sprawa psucia dźwięku przez dźwiękówkę w słuchawkach jest akurat bardzo możliwa i często się zdarza :( Chodzi o to, że zimne słuchawki z zimnym stosunkowo źródłem (w tym przypadku dźwiękówką) stwarza lodowate połączenie czyli w słuchawkach będzie kompletny brak basu, górne partie będą biły po uszach, a słuchacz będzie chciał jak najszybciej zakończyć katusze. Trzeba szukać neutralnego źródła, które jest najlepsze przy doborze słuchawek (wtedy liczą się już tylko preferencje czyli ilość basu bądź górnych partii), zimnego do ciepłych słuchawek bądź ciepłego źródła do zimnych słuchawek :) To tzw. synergia :)
Ostatnio zmieniony przez RzeznikAkaMiHaU 2012-02-21, 21:36, w całości zmieniany 1 raz
Gram na: ZM Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 28 Wrz 2011 Posty: 487 Skąd: białystok
Wysłany: 2012-02-21, 23:24
Jeśli chodzi o słuchawki to konkretnie myślałem o Sennheiser PXC 250 , a karta dźwiękowa właśnie Asus Xonar DX. Widzę,że wiesz o tym to i owo. Co myślisz o takim zestawieniu?
Typ gry: steam Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 01 Lip 2010 Posty: 306 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2012-02-22, 07:40
Na kartach muzycznych się nie znam więc nie chcę się wypowiadać. Co do słuchawek to z całego serca polecam Sennheiser czy to HD 201 czy HD 202. Jak dla mnie idealne do gry czy do muzyki. Posiadam je już kawałek czasu, wielu moich znajomych też na nich śmiga i sobie chwali. Do tego cena jest w porządku bo waha się między 90-110 zł. Co do współgrania z kartami muzycznymi to nie spotkałem się z skarżeniem się na nie po tym względem.
pozdrawiam.
_________________ "Władza tak jak narkotyk, władza to wielka siła.
Rodzi miłość i lęk, lecz czasem też zabija..." Anja Orthodox
Wysłany: 2012-02-22, 09:41
Chyba przesadziłem z tymi słuchawkami za tak wysoką cenę. Poczytałem trochę o różnicach między Sennheiserem HD 201 a HD 202 i jestem gotów zakupić pierwszą opcje. Teraz jaką kartę dźwiękową polecacie do Sennheisera HD 201. Zastanawiam się między Asus Xonarem DX a Asus Xonarem DS. Myślę,że większość osób jest za DX'em jeśli chodzi o gry.
@ Rzeźnik , a na jakim sprzęcie Ty grasz?
Ostatnio zmieniony przez Greed 2012-02-22, 09:45, w całości zmieniany 1 raz
Gram na: 4FUN Pomógł: 80 razy Wiek: 52 Dołączył: 04 Wrz 2010 Posty: 2089 Skąd: Rybnik
Wysłany: 2012-02-22, 11:02
Kilka par słuchawek głównie Sennheiser PC 360, Grado SR225i, Superlux HD661 i Audio-Technica T-300. Dźwiękówka to Asus Xonar Essence ST SNR 124dB i Turtle Beach Santa Cruz.
Karta dźwiękowa dla Ciebie? Ja bym celował w Audiotrak (świetne karty dźwiękowe, ale swoje kosztują). Audiotrak Maya U5 (wątpię, że ktokolwiek tu ją zna, ale to jedna z najlepszych kart dźwiękowych zewnętrznych, w opisie aukcji link do recenzji jest). Zewnętrzna karta dźwiękowa to dodatkowa zaleta w przypadku zmiany sprzętu na inny (przykładowo na laptopa), bo podpinasz do innej jednostki i po sprawie :)
Jeżeli chcesz też tanie słuchawki ze świetnym graniem to polecam Superluxy (HD681 i HD668 i ich zamknięte/otwarte/półotwarte odpowiedniki) nie licząc HD661 i HD660 (HD661 nie są zbyt wygodne przy kilkugodzinnym graniu, a HD660 z uwagi, że mają 150Ohm nie są łatwo napędzanymi słuchawkami więc też odpadają). Ceną nie warto się sugerować, bo to jedne z lepiej grających słuchawek (przykładem mogą być HD661, które mają przetworniki od słuchawek Sony MDR-7506, które kosztują 4 razy więcej). Słuchawki są bardzo tanie, na 100% Ci podpasują, a ich cena jest na tyle niska, że jak będziesz chciał czegoś innego to Ci kasy przecież zostanie nieprawdaż? Nawet odsprzedać się je da, bo na różnych forach są na nie chętni. Jeżeli jednak słuchawki mają służyć tylko do gier (bądź w przewadze to polecam przykładowo Koss UR40 + przedłużacz kabla, bo jest krótki) to Superluxy raczej nie będą najlepszym rozwiązaniem, bo to muzykalne słuchawki (chociaż w grach przykładowo 681 wypadają bardzo dobrze, a 668 jako słuchawki monitorowe mają bardzo dużo szczegółów w dźwięku oraz szeroką scenę)
Co do dźwiękówki to znalazłem coś tak dobrego, że mi szczęka opadła patrząc na cenę, a mianowicie Turtle Beach Santa Cruz za 60zł z wysyłką (używana), ale ta dźwiękówka bije na głowę wiele innych. Niestety zanim skończyłem pisać post już zniknęła z ostatnia sztuka (ja również ją mam i cieszę się za każdym razem jak ją do kompa wsadzę).
Jeżeli nie boisz się zakupów za granicą to możesz na ebay kupić z Korei
http://www.ebay.pl/itm/AU...#ht_7702wt_1110
Ostatnio zmieniony przez RzeznikAkaMiHaU 2012-02-22, 11:46, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2012-02-22, 12:36
To masz chłopie niezły arsenał słuchawek. Dla mnie takie słuchawki nie sądzę,że by były potrzebne. Pewnie jesteś miłośnikiem słuchania muzyki czy coś i strasznie wymagający jesteś jeśli chodzi o efekty dźwiękowe :D Ja to główny nacisk stawiam na cs'a więc nie potrzebuję towaru z górnej półki. Audiotrak Maya U5 z recenzji wypada bardzo dobrze. Teraz do tego jakie słuchawki? Sennheiser hd 201 czy Koss UR40? Chodzi mi tu o lokalizacje przeciwnika. Chce uzyskać bardzo dobry dźwięk przestrzenny aby bardzo dokładnie określać gdzie znajduje się mój wróg :)
Gram na: 4FUN Pomógł: 14 razy Wiek: 16 Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 305 Skąd: Cms
Wysłany: 2012-02-22, 14:02
Greed napisał/a:
Sennheiser hd 201 czy Koss UR40?
Koss UR40 to idealna opcja dla Ciebie.
To są rewelacyjne słuchaweczki dla graczy. Za tą cenę naprawdę ciężko o jakąś lepszą pozycję..
Jak już kupisz to zdaj relacje, możesz napisać nam małą recenzję ;)
Wysłany: 2012-02-22, 14:42
Sory, ale chwile mnie nie było. Koss UR40 to w przypadku gier klasa wyżej niż HD201 bądź 202 ;) Mają o wiele lepszą scenę przez co lepiej przeciwnika zlokalizować. Z HD201 przegrywają pod względem mobilności, bo są większe i mają słabszy kabel przez co łatwiej je przykładowo w autobusie uszkodzić hacząc nim o coś ;)
Gram na: FFA Pomógł: 68 razy Wiek: 25 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 3492 Skąd: Piekło!
Wysłany: 2012-02-22, 15:11
creativ robi jedne z najlepszych dźwiękówek do kompa, fakt że mają lepsze i gorsze modele.
Jeżeli chcesz dobrego dźwięku to zakup coś z creative, nie koniecznie nowego i najnowszego, przecież dźwiękówka nie traci na swojej mocy po kilku miesiącach używania.
np. Sound Blaster Audigy 2 wersja gold - cena ok 60-70zł
albo nową Sound Blaster Audigy SE - cena ok 100zł
jednak preferuję znalesc Audigy 2 !
myślę że taka cena będzie Cie satysfakcjonować oraz jakość dźwięku z słuchawek czy też głośników 5.1 ewentualnie 2.1, byle nie żadne badziewia, bo na nich wszystko będzie źle grać.
Wysłany: 2012-02-22, 15:41
Pako no offence, ale jak twierdzisz, że Creative robi najlepsze dźwiękówki to masz trochę słabą/nieaktualną wiedzę na temat dźwiękówek :) Ze starych może i są dobre, ale i tak mają lepszych przeciwników ;) Sound Blaster 24-bit SB0410 jako tako jeszcze ogarnia, ale biją go na głowe Aureal Vortex2, Hercules Fortissimo III i Turtle Beach Santa Cruz przykładowo, a on sam jest ciężko dostępny, a jak już jest to w beznadziejnym stanie (poniszczone kondy itp) bądź w kolosalnej cenie :)
Wysłany: 2012-02-22, 16:06
Słuchawki już pewne,że kupie KOSS UR-40 ,ale dalej mam mętlik jaką dźwiękówkę do tego kupić. Jednak wolę postawić na wewnętrzną kartę. Może jednak ten asus xonar będzie się nadawać?
[ Dodano: 2012-02-22, 17:53 ]
Edit 2 : Postanowione. Xonard DX + koss ur 40. Jak już będę posiadaczem to podzielę się z wami wrażeniami. Dzięki za pomoc panowie :)
Gram na: FFA Pomógł: 68 razy Wiek: 25 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 3492 Skąd: Piekło!
Wysłany: 2012-02-22, 23:49
Cytat:
creativ robi jedne z najlepszych dźwiękówek do kompa
Jedne, dalej jak posłuchasz dźwięku to brzmi bardzo dobrze, fakt że karta Aureal Vortex2 im się udała ale moim zdaniem nie do końca, to sprzęt raczej dla graczy.
Chodzi oczywiście o sprzętową akcelerację DirectSound3D. 16 głosów to nawet pod koniec ubiegłego wieku było stosunkowo mało, creative w słabszych modelach posiada 32.
Creative jest najbardziej wspieranym sprzętem do gier, jak EAX itp.
W tym przypadku Xonar obsługuje EAX`a
Dla gracza crative w zupełności wystarczy i nie musi to być model z rodziny X-Fi
Xonar DX nie jest jednak reklamowany jako karta dla najbardziej wymagających melomanów, a raczej jako produkt dla graczy z Sound Blaster X-Fi może walczyć tylko ceną.
Ale jest to dla mnie jedyna sensowna alternatywa Creative w stosunkowo dobrej cenie.
Wysłany: 2012-02-23, 09:51
Pako co do EAX to nie ma się co dziwić, bo przecież Creative opracowało te rozszerzenie :)
Powiedz Greed ile Ci zostało na dźwiękówkę po zakupie słuchawek (bo chciałem znać cały budżet, ale nie odpowiedziałeś jeszcze) ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum